Blog > Komentarze do wpisu
Słone precelki

Po długiej przerwie, niczym na sen zimowy, wracam do Was ciasteczkami. To kolejne z serii tych raczej słonych, które nadają się i do herbaty, i do zagryzania nimi piwa. Do tego są proste do wykonania i nie wymagają skomplikowanych składników, doskonały więc to pomysł, kiedy nagle najdzie nas ochota na pieczenie.

precle

15 dag mąki
5 łyżek masła
1 żółtko
2 łyżki śmietany
sól
mak do posypania
białko do smarowania

Zagniatamy kruche ciasto i kładziemy na noc w lodówce. Następnego dnia toczymy cieniutkie, 0,5 cm wałeczki, smarujemy białkiem i formujemy precelki, skręcając po dwa wałeczki razem. Jeden wałeczek można obtoczyć w maku. Pieczemy jak zwykłe kruche ciasto.

środa, 09 marca 2011, diab79

Polecane wpisy

  • Świderki z "lazurem"

    Ciasteczkowo-smakowe eksperymenty wciągnęły mnie na dobre. Tym razem postanowiłam powrócić do serowego dodatku, który słonym ciasteczkom nadaje ciekawego smaku.

  • Kartuzy

    Ostatnie ciasteczka serowe, które zaskoczyły mnie swoim wyglądem, zachęciły mnie do dalszych eksperymentów z ciastem drożdżowym. Tym razem również coś wytrawneg

  • Pieczony camembert z sosem pietruszkowym

    Odkąd spędziłam dwa tygodnie we Francji jestem wielką fanką serów. Pleśniowe, camemberty... te, które kiedyś wydawały się nieapetyczne i niejadalne, teraz należ

Komentarze
dorota20w
2011/03/09 14:11:10
poproszę odrobinę ;)
-
kulinarnespotkania
2011/03/09 15:53:26
chetnie bym je spalaszowala:)
-
2011/03/09 18:21:30
Ja równiez chętnie się poczęstuję, pycha !:)
Pozdrawiam :)
-
emma001
2011/03/11 15:39:29
jak duzo maku mniam! tak własnie lubie
Durszlak.pl