czwartek, 31 grudnia 2009
Muszelki serowo-makowe z kurczakiem na liściach sałaty

Z sylwestrowymi daniami jest tak, że powinny być na swój sposób wyjątkowe, aby nowy rok też był taki. Sięgamy po nowe smaki, aby wraz z nadchodzącym rokiem przyszło nowe... lepsze... I tą właśnie potrawą chciałam wam życzyć Szczęśliwego Nowego Roku!

muszle

 

1 duża pierś z kurczaka
2 opakowania serka śmietankowego Almette
15 sztuk makaronu „duża muszelka”
1/2 szklanki maku
bukiet sałat
10 pomidorków koktajlowych
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka świeżego tymianku
3 łyżki miodu
3 łyżki oliwy extra virgin
sól
pieprz
 
Pierś z kurczaka lekko rozbić i zalać marynatą z soku cytrynowego, miodu, oliwy, tymianku, 2 łyżek maku i odstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie ugotować makaron aldente.
Mięso po wyjęciu z marynaty upiec na grillu w temp. 180 stopni (ok. 20 minut). Serek Almette śmietankowy wymieszać z pozostałym makiem i wypełnić nim muszelki.
Na półmisku wyłożyć sałaty, cząsteczki pomidorków koktajlowych i pokrojoną pierś z kurczaka.


poniedziałek, 28 grudnia 2009
Pory w marynacie

Po świątecznym obżarstwie czas na coś delikatnego i niskokalorycznego. A do tego szybkiego i wegetariańskiego. Pora zwykle używamy jako dodatek do sałatek i surówek lub jako włoszczyznę do zup. Ja proponuję to bogate w wapń i fosfor warzywo w roli głównej.

pory

4 średniej wielkości pory
1 ząbek czosnku
1 łyżka średnio ostrej musztardy
4 łyżki octu ziołowego
4 łyżki oleju
szczypta cukru
sól

Pory oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Każdy pokroić na 3 części. Włożyć do gotującej, osolonej wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem 6-8 minut, tak aby nie były miękkie.
Ząbek czosnku obrać i przecisnąć przez maszynkę do czosnku lub drobno posiekać i rozetrzeć nożem. Musztardę, ocet i czosnek, wymieszać. Składniki ubić, dodając olej. Sos lekko podgrzać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Pory wyjąć z wody i odsączyć. Ułożyć na 4 talerzach. Podlać sosem.

baner

piątek, 11 grudnia 2009
Esy maślane

Uwielbiam kruche ciasteczka. Są doskonałe do gorącej herbaty, którą w zimowe wieczory zaparzam w ogromnym kubku. I choć na co dzień jestem zdecydowanie wielbicielką kawy, gdy temperatura na zewnątrz spada, rozsmakowuję się w najróżniejszych herbatach. A do herbaty...

esy

1/2 kg mąki
kostka masła
20 dag cukru
2 jajka i 3 żółtka
otarta skórka z 1 cytryny
cukier puder do posypania

Ze wszystkich składników zagniatamy kruche, ale elastyczne ciasto. Odstawiamy na 1/2 godzin w temperaturze pokojowej. Z ciasta formujemy wałeczki o średnicy grubego palca i nadajemy im kształt litery S. Pieczemy 12-15 minut w średnio nagrzanym piekarniku na jasno złoty kolor. Posypujemy cukrem pudrem.

środa, 02 grudnia 2009
Zapiekanki z sosem pomidorowo-mięsnym

To danie z rodzaju takich na szybko. Kiedy goście dzwonią, że będą za godzinę lub pół. Wtedy bez zbędnego bałaganu w kuchni można ich zaskoczyć czymś smacznym. Albo kiedy zostaje nam jeszcze mnóstwo sosu od spaghetti, a w domu nikt nie może patrzeć już na makaron.

Zapiekanki

fix Spaghetti Bolognese Knorr
300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
200 g sera mozarella
3 średnie bagietki
oregano


Przygotować fix z mielonym mięsem według przepisu podstawowego, używając 300 g mięsa. Bagietki przekroić wzdłuż na pół i podzielić na mniejsze ok. 10 cm kromki. Gęsty, pomidorowo-mięsny sos rozłożyć równomiernie na bagietkach i przykryć plasterkami sera. Zapiekać 5 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. Gorące zapiekanki oprószyć świeżym lub suszonym oregano.

Durszlak.pl