czwartek, 25 marca 2010
Zupa pieczarkowa

To taka trochę inna wersja zupy pieczarkowej. Zimą zazwyczaj gotuję gęste, pożywne kremy na mroźne dni. Teraz jednak miałam ochotę na pieczarki w wersji light. Zupa jest smaczna, aromatyczna, a przy tym nie tak ciężka. I szybka w wykonaniu.

pieczarkowa

2 kostki rosołu drobiowego
30 dag pieczarek
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
3 łyżki keczupu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
tymianek

Rosół przygotować wg przepisu na opakowaniu. Pieczarki obrać, pokroić w cząstki, usmażyć na maśle do odparowania płynu, oprószyć mąką, zasmażyć i dodać do rosołu, rozprowadzić. Gotować 10 minut. Dodać keczup i natkę pietruszki, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Podawać z makaronem.

 

20:21, diab79 , Zupy
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 15 marca 2010
Kurczak z ryżem

Jeśli chodzi o mięsa, zdecydowanie upodobałam sobie kurczaki. Moi znajomi nie mają wątpliwości, gdy wychodzimy coś zjeść na mieście, jaki będzie mój wybór. W domu też na moim talerzu najczęściej ląduje właśnie kurczak.

kurczak

1 opakowanie ryżu
2 filety z kurczaka (może być też indyk)
2 średnie papryki
1 kostka rosołowa
łyżka mąki
łyżka oleju
sól
pieprz
papryka

Pokroić kurczaka w paski. Do torebki foliowej wsypać mąkę i przyprawy, a następnie wrzucić do niej kawałki kurczaka. Całość wstrząsnąć tak, żeby kurczak dokładnie się obtoczył. Kurczaka smażyć na rozgrzanym oleju. Paprykę pokroić w paski i dodać do przyrumienionego kurczaka. Następnie podsmażyć wszystkie składniki i dodać do nich rozpuszczoną w 100 ml wody kostkę rosołową. Całość dusić do wyparowania wywaru. Doprawić do smaku przyprawami. Podawać z ryżem.

czwartek, 11 marca 2010
Jajka po florentyńsku

Na co dzień nie mam czasu na wyszukane, leniwe śniadanie. Zazwyczaj łapię w biegu jakąś kanapkę między malowaniem jednego a drugiego oka. Dziś jednak nie musiałam się nigdzie spieszyć. Mogłam więc sobie pozwolić na prawdziwie królewską ucztę.

jajka

Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
100 g mrożonego szpinaku w liściach
4 jajka
4 kromki chleba tostowego
4 grube plasty szynki
sól
pieprz
ząbek czosnku
tłuszcz do smażenia
Fix rozmieszać w 300 ml zimnej wody i ciągle mieszając gotować 8 minut. Po rozmrożeniu szpinak poddusić z łyżką margaryny i roztartym ząbkiem czosnku przez 5 min. Szynkę podsmażyć z obu stron. Pieczywo podgrzać w piekarniku lub tosterze. Usmażyć jajka sadzone, tak aby żółtko pozostało półpłynne. Na tostach układać kolejno plaster szynki, łyżkę szpinaku, łyżkę Fixu, a na koniec usmażone jajko. Wierzch ponownie polać sosem serowym.
Przepis oczywiście zaczerpnęłam z opakowania owego Fixu. :)
Durszlak.pl