niedziela, 20 marca 2011
Zielone spaghetti

Szpinak ma to do siebie, że jedni go lubią, inni nienawidzą. Ja odkryłam go dopiero niedawno i pokochałam od pierwszego kęsa. Cała bowiem sztuka to odpowiednie przyprawienie szpinaku, by nie przypominał breji, jaką serwowano mi w przedszkolu. A to danie, to pomysł na szybki, smaczny i zdrowy obiad.

makaron

250 g szpinaku
300 g makaronu grube nitki
200 g śmietany 18 %
1 duża cebula
5 ząbków czosnku
sól
pieprz

Gotujemy makaron. W tym czasie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, do której wyciskamy czosnek. Szpinak płuczemy, osuszamy, rwiemy na cząstki i wrzucamy na patelnię. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Dodajemy śmietanę, sól i pieprz do smaku. Następnie mieszamy z makaronem i gotowe.

wtorek, 15 marca 2011
Makagigi

To deser, który w sumie kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem. Może to przez miód, mak i orzechy, które stanowią jego główne składniki. Tak naprawdę jednak to pomysł na szybki deser do kawy, kiedy nie chce nam się piec ciasta, a nagle nas najdzie ochota na coś słodkiego. Na coś naprawdę słodkiego, bo makagigi są tak słodkie, jak kochają dzieciaki.

makagigi

1 szklanka miodu
0,5 szklanki cukru
1 szklanka maku
2 krople esencji migdałowej
0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
oliwa

Miód zagotować z cukrem i suchym makiem. Mieszać, podgrzewając na małym ogniu, aż masa się lekko zrumieni. Wsypać orzechy, dodać esencję migdałową, wymieszać i wyłożyć na nasmarowaną oliwą blachę. Odstawić do zastygnięcia. Pokroić ostrym nożem na kwadraty lub romby.

środa, 09 marca 2011
Słone precelki

Po długiej przerwie, niczym na sen zimowy, wracam do Was ciasteczkami. To kolejne z serii tych raczej słonych, które nadają się i do herbaty, i do zagryzania nimi piwa. Do tego są proste do wykonania i nie wymagają skomplikowanych składników, doskonały więc to pomysł, kiedy nagle najdzie nas ochota na pieczenie.

precle

15 dag mąki
5 łyżek masła
1 żółtko
2 łyżki śmietany
sól
mak do posypania
białko do smarowania

Zagniatamy kruche ciasto i kładziemy na noc w lodówce. Następnego dnia toczymy cieniutkie, 0,5 cm wałeczki, smarujemy białkiem i formujemy precelki, skręcając po dwa wałeczki razem. Jeden wałeczek można obtoczyć w maku. Pieczemy jak zwykłe kruche ciasto.

Durszlak.pl