niedziela, 25 kwietnia 2010
Sztuka mięsa w sosie chrzanowym

Mięsa na moim stole nie pojawiają się zbyt często. Tym razem skusiła mnie jednak piękna wołowina, którą wypatrzyłam w sklepie. Jest ugotowana, nie upieczona, co pewnie nie wszystkim odpowiada, za to sos chrzanowy, który jest dodatkiem, jest nieziemski.

mieso

6 szklanek rosołu z jarzyn
0,5 kg wołowiny
0,5 kg ziemniaków
0,5 kg porów
0,5 kg marchwi
1 jajo
2 płaskie łyżki masła lub margaryny
2/3 szklanki mleka
20 dag śmietany kremówki
po 1 pęczku natki pietruszki, szczypiorku, melisy
0,5 łyżki tartego chrzanu
sól
pieprz

Zagotować rosół z jarzyn. Mięso umyć, osuszyć, włożyć do zupy, gotować 2 godziny. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Pory oczyścić, umyć i pokroić na kawałki 4 cm. Marchewki obrać, pokroić, umyć. Ziemniaki dodać do mięsa ok. 20 minut przed końcem gotowania. Przygotowane jarzyny dodać 10 minut przed końcem gotowania. Doprawić solą i pieprzem. Ugotować jajko na twardo, pokroić w kostkę. Tłuszcz rozgrzać, przesmażyć na nim mąkę na złoty kolor. Mieszając dodać mleko, śmietanę i 1 szklankę wywaru z mięsa. Sos gotować 10 minut na małym ogniu. Zioła umyć, posiekać i dodać do sosu. Doprawić solą, pieprzem i chrzanem. Na półmisku rozłożyć jarzyny. Mięso pokroić w plastry, ułożyć na jarzynach i polać sosem. Posypać posiekanym jajkiem.

poniedziałek, 05 kwietnia 2010
Babeczki z masą orzechową

Tegoroczne święta trochę mnie "zaskoczyły" w ferworze zawirowań życiowych. Większość czasu i tak spędzam poza domem, nie było więc wielkiego gotowania i gorączkowych przygotowań. Ale żeby było choć trochę czuć wielkanoc, upiekłam pyszne orzechowe babeczki. Taka nieprzywoicie słodka babeczka to idealny sposób na wszystkie problemy.

babeczki

Ciasto:
30 dag miękkiego masła
15 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
4 żółtka
30 dag mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa orzechowa:
15 dag mielonych orzechów
125 ml mleka
20 dag cukru
20 dag masła

Zagnieść kruche ciasto. Wylepić foremki do babeczek, nakłuć w kilku miejscach widelcem i piec w temperaturze 190 st. C na złoty kolor. Mleko, zmielone orzechy i cukier zagotować, aż masa zgęstnieje. Odstawić do schłodzenia. Masło utrzeć i połączyć z masą orzechową. Upieczone babeczki wypełnić masą. Można udekorować bitą śmietaną.

Durszlak.pl