sobota, 29 maja 2010
Babka polska

Miałam ważny egzamin. Zawsze kiedy mam sporo nauki, a czas goni, próbuję sobie znaleźć pretekst, żeby naukę trochę odłożyć w czasie. Wyszukuję zajęcia, które nie mogą ani chwili poczekać. Jak niepoukładane książki. A najczęściej ląduję w kuchni, żeby coś upiec. Tak właśnie powstała ta babka.

baba


500 g mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła lub margaryny
200 g cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
5 jaj
3 łyżki mleka
cukier puder do posypania

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, formę babkową posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Masło lub margarynę utrzeć na jednolitą masę. Stale ucierając dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, a potem kolejno jajka. Do masy dodać mąkę i mleko. Całość dobrze wymieszać i przełożyć do formy. Piec w temperaturze 170-190 st. C około 50-60 min. Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.

wtorek, 18 maja 2010
Pachnące udka

Uwielbiam zioła. W mojej kuchni używam niewiele soli, bo uważam, że jej nadużywanie zabija prawdziwy smak dań. Wszelkie dania staram się doprawiać aromatem ziół właśnie. Takie właśnie są te udka. Delikatne, aromatyczne, pachnące. A do tego dość szybkie do zrobienia.

udka

6 udek kurcząt
1 ząbek czosnku
mała gałązka rozmarynu
1/2 pęczka tymianku
bazylia
sól
pieprz
słodka papryka
1 łyżka oliwy
15 dag szalotki
50 dag pomidorów
7,5 dag czarnych oliwek

Czosnek obrać i drobno pokroić. Udko opłukać, osuszyć i obluzować skórę. Igiełki rozmarynu, połowę listków tymianku, bazylię oraz czosnek włożyć pod skórę. Mięso przyprawić solą, pieprzem i papryką. Ułożyć na posmarowanej olejem blasze. Szalotki obrać, przekroić na połówki i dodać do mięsa. Piec w piekarniku 25-30 minut. Pomidory umyć, przeciąć na pół i na 10 minut przed wyjęciem mięsa z piekarnika dołożyć wraz z oliwkami do udek. Posypać pozostałymi ziołami. Najlepiej smakują z bagietką, ryżem lub młodymi ziemniakami.

Durszlak.pl