wtorek, 27 lipca 2010
Kurczak z zapiekanymi pomidorami
Jak już wielokrotnie podkreślałam, kurczak to moje ulubione mięso. Może dlatego, że jest bardzo szybki do przygotowania, a do tego doskonale łączy się z różnymi smakami. Dziś - jako, że sezon pomidorowy nabiera rozpędu - kurczak w połączeniu z pomidorami.

kurczak

8 udek kurczaka
30 dag tłustego twarożku
6 średnich pomidorów
1 mały jogurt naturalny
10 dag białego pieczywa
1/2 szklanki oliwy
1 pęczek natki pietruszki
5 dag żółtgo sera
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
sól
pieprz
słodka papryka

Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Natkę opłukać. Połowę posiekać, wymieszać z łyżeczką ziół prowansalskich, solą, pieprzem i słodką papryką. Połączyć z 1/2 szklanki oliwy. Włożyć mięso do przygotowanej ziołowej mieszanki, marynować pod przykryciem około 3 godzin.
Odciąć skórkę z chleba, miąższ pokruszyć. Wymieszać z utartym żółtym serem i resztą ziół prowansalskich, doprawić masę pieprzem.
Pomidory umyć, pokroić na połówki. Rozłożyć masę serową, posypać utartym tłuszczem.
Ułożyć na blaszce porcje kurczaka, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec pół godziny w temperaturze 200 st. C. Po 15 minutach umieścić na blasze pomidory. Posmarować kurczaka tłuszczem z pieczenia.
Obrać czosnek, przecisnąć przez praskę. Wymieszać dobrze roztarty twarożek z jogurtem i czosnkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podawać twarożek do upieczonego kurczaka.
środa, 21 lipca 2010
Kulki a'la Halina

Te kuleczki to szybki i bardzo tani sposób na coś słodkiego do kawy. Wyglądają trochę jak Ferrero Rocher, ale składniki na nie można znaleźć w każdym domu. Mają cudownie czekoladowy smak i zapach, a do tego są jak znalazł na te upalne dni, kiedy sama myśl o uruchomieniu piekarnika budzi grozę.

kulki

1 kostka masła
1,5 szklanki cukru
5 łyżek kakao
1 paczka płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki spirytusu

Utrzeć masło z cukrem, dodać kakao, spirytus rektyfikowany i płatki, wymieszać. Formować kulki. Schłodzić w lodówce.

sobota, 17 lipca 2010
Chłodnik ogórkowy

W tropikalnych upałach, które zaczęły już mnie wykańczać, nie ma siły na stanie przy garnkach, nawet po to, żeby chociaż ugotować ziemniaki. Sięgnęłam więc po stary, sprawdzony patent babci - chłodnik. Orzeźwiający smak ogórków, delikatny posmak czosnku i przyjemnie chłodny jogurt. Czego chcieć więcej, gdy na dworze temperatura zbliża się do 40 stopni...

chlodnik

2 ogórki sałatkowe (ok. 40 dag)
1 litr beztłuszczowego jogurtu
5 dag orzechów laskowych
1/2 pęczka kopru
1 ząbek czosnku
5 łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz

Ogórki obrać, utrzeć na grubej tarce. Orzechy zetrzeć, koper drobno pokroić. Wszystkie składniki wymieszać i zalać jogurtem. Dodać zmiażdżony czosnek, wlać oliwę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Taki chłodnik najlepszy jest po schłodzeniu w lodówce.

19:51, diab79 , Zupy
Link Komentarze (5) »
czwartek, 15 lipca 2010
Pociecha pastora

Ostatnie upały skutecznie wypłaszają człowieka z kuchni. O pieczeniu już praktycznie nie ma mowy, bo atmosfera w kuchni robi się równie gorąca, jak w piekle. Dziś jednak niewykorzystany zapas żółtego sera oraz wieczorny wiatr zagonił mnie do kuchni. Ciasteczka są szybkie w wykonaniu i takie samo szybkie do jedzenia. Pyszne, gdy są jeszcze ciepłe.

pociecha

30 dag mąki
2 żółtka
1/8 l śmietany
1/2 kostki masła
5 dag roztopionego masła
20 dag startego żółtego sera

Mąkę wsypujemy do miski i w środku robimy wgłębienie. Dodajemy żółtka i śmietanę. Masło strugamy na tarce. Wszystkie składniki siekamy nożem i zagniatamy elastyczne, dość rzadkie ciasto. Dzielimy je na pół i rozciągamy na dwóch natłuszczonych blachach. Robimy to od razu na blasze, a ciasto ma być tak cienkie, by prześwitywał jej spód. Smarujemy z wierzchu roztopionym masłem i posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Gorące jeszcze ciasto kroimy na kwadraty (na blaszce) i dopiero ostudzone zdejmujemy.

Durszlak.pl