czwartek, 26 sierpnia 2010
Pieczony camembert z sosem pietruszkowym

Odkąd spędziłam dwa tygodnie we Francji jestem wielką fanką serów. Pleśniowe, camemberty... te, które kiedyś wydawały się nieapetyczne i niejadalne, teraz należą do moich ulubionych. Serek camembert mogłabym jeść przez cały dzień na okrągło. Nie robię tego chyba tylko dlatego, że jest dość tłusty. Ale czasami pozwalam sobie na odrobinę luksusu...

camembert

2 serki camembert
10 dag bułki tartej
3-4 małe pomidorki ozdobne
1 pęczek natki pietruszki
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 jajko
sól
biały pieprz
1/2 łyżki oleju

Natkę umyć i osuszyć, drobno posiekać. Jogurt wymieszać z posiekaną natką, doprawić do smaku solą i pieprzem. Olej rozgrzać w małym garnku. Jajko roztrzepać. Camembert obtoczyć w jajku i bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor i odłożyć na papier do obcieknięcia. Każdy kawałek camemberta ozdobić pomidorkami. Sos podać osobno.

niedziela, 22 sierpnia 2010
Filety z indyka z pieczarkami

Uwielbiam połączenie drobiu i pieczarek. Tym razem zamiast standardowych filetów z kurczaka sięgnęłam jednak po filet z indyka. Podobno zdrowsze. Do tego delikatny śmietanowy sos z aromatem białego wina. Obiad idealny.

indyk

2 torebki ryżu
4 filety z indyka (ok. 100 g każdy)
50 dag pieczarek
200 ml białego wina
200 ml śmietany
3 cebule szalotki
40 g masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 kubek bulionu z kurczaka
2 łyżeczki posiekanej pietruszki
sól
pieprz

Rozpuścić masło na patelni i podsmażyć na nim filety, aż nabiorą złotego koloru. Zdjąć filety z patelni i na pozostałym tłuszczu zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Ponownie włożyć filety z indyka na patelnię. Podlać białym winem, dodać kubek rosołu z kurczaka i gotować 10 minut na małym ogniu. Umyte pieczarki pokroić w plasterki. Usmażyć je na 2 łyzkach oliwy. Do filetów z indyka dodać śmietanę, usmażone pieczarki, posiekaną pietruszkę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować przez kilka minut. Podawać na ciepło z ryżem.

poniedziałek, 09 sierpnia 2010
Kotlety wołowe z papryką

Sezon paprykowy wykorzystuję ostatnio ile się da. Leczo, sałatki, faszerowane papryki... aż w końcu przyszedł czas na paprykę grillowaną. A do tego pyszne wołowe mięso w ziołach - żeby było zdrowo i bez tłuszczu, również z grilla. Za to właśnie kocham smaki lata.

kotlety

1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 żółta papryka
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 pomidory
sól
pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
4 kotlety wołowe
majeranek
tymianek
oregano

Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w cząstki. Obrać cebulę i czosnek, umyć pomidory. Pomidory i ceblę pokroić w słupki. Warzywa ułożyć na dużym kawałku folii aluminiowej. Przyprawić solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem, skropić 2 łyżkami oleju. Folię zawiązać szczelnie i włożyć na 10 minut do piekarnika. Kotlety wołowe posmarować pozostałym olejem. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Upiec na grillu.

niedziela, 08 sierpnia 2010
Ciasteczka serowe

Poszukiwanie przepisów na niesłodkie ciasteczka i ich testowanie wciągnęły mnie chyba na dobre. Te zaskoczyły mnie swoim wyglądem w trakcie pieczenia. Kiedy po kilku minutach poszłam zajrzeć do piekarnika, zobaczyłam pięknie zarumienione, puchate poduszeczki. I takie są w smaku - cudownie delikatne, rozpływające się w ustach, doskonałe.

serowe

15 dag mąki
15 dag sera białego
15 dag masła
1 żółtko
1 jajko do smarowania
sól
trochę pieprzu i papryki do posypania

Z mąki, sera, masła i żółtka szybko zagniatamy kruche ciasto i wkładamy na pół godziny do lodówki. Nastepne należy wywałkować dość cienki prostokąt i złożyć na trzy części. Znów ciasto chowamy do lodówki. Powtarzamy wałkowanie i składanie jeszcze raz. W końcu wałkujemy ciasto do grubości pół centymetra i wycinamy romby, które układamy na wysmarowanej blasze. Smarujemy jajkiem i posypujemy solą oraz wybranymi przyprawami.

Durszlak.pl