czwartek, 16 września 2010
Kartuzy

Ostatnie ciasteczka serowe, które zaskoczyły mnie swoim wyglądem, zachęciły mnie do dalszych eksperymentów z ciastem drożdżowym. Tym razem również coś wytrawnego - może bardziej do herbaty niż do kawy, ale na pewno świetne do przegryzania.

10 dag masła
30 dag mąki
2 jajka
5 łyżek gęstej śmietany
3 dag drożdży
5 dag roztopionego masła
jajko do smarowania
sól

Masło, mąkę, jajka i śmietanę zmieszaną z drożdżami siekamy nożem tak długo, aż powstanie ciasto. Potem jeszcze należy wyrabiać je łyżką w misce. Gotowe ciasto kładziemy na wysmarowanej mąką stolnicy i cieniutko wałkujemy. Powierzchnię ciasta smarujemy roztopionym masłem, składamy kopertę, jak przy cieście francuskim, i znów wałkujemy. Tę czynność powtarzamy jeszcze raz i w końcu znów cieniutko wałkujemy ciasto. Wykrawamy prostokąty 6 x 4 cm i zwijamy niezbyt mocno, jak naleśniki. Smarujemy ciastka jajkiem, posypujemy lekko są i pieczemy w dość gorącym piekarniku.
Durszlak.pl