sobota, 30 października 2010
Świderki z "lazurem"

Ciasteczkowo-smakowe eksperymenty wciągnęły mnie na dobre. Tym razem postanowiłam powrócić do serowego dodatku, który słonym ciasteczkom nadaje ciekawego smaku. Tym razem sięgnęłam po ser "Lazur". W końcu produkują go całkiem blisko mnie.

swiderki

2 dag drożdży
25 dag mąki
1 łyżeczka cukru
2 łyżki mleka
6 dag masła
1 jajko
10 dag utartego lazura
jajko do smarowania
sól do posypania

Z drożdży, łyżki mąki, cukru i ciepłego mleka robimy rozczyn. Gdy podrośnie, wlewamy do mąki, dodając także roztopione masło, jajko i ser. Wyrabiamy ciasto. Niech rośnie około godziny. Gotowe, dobrze wyrośnięte wykładamy na stolnicę i wałkujemy do grubości 1 cm. Wycinamy cieniutkie i długie paseczki, które zwijamy jak świderki. Niech jeszcze rosną przez 1/2 godziny. Teraz smarujemy jajkiem, posypujemy solą, wstawiamy do piecyka rozgrzanego do 200 st. C i pieczemy na złoty kolor.

sobota, 23 października 2010
Kurczak po koreańsku

Uwielbiam dania z kurczaka za to, że można robić je na tysiąc sposobów - na słodko, ostro, słodko-kwaśno, słodko-ostro i jak się tylko zamarzy. Kurczak jest dość odporny na wszelkie eksperymenty, więc cokolwiek sobie wymyślimy, możemy być pewni, że będzie jadalne. Oczywiście o ile fantazja kucharza za bardzo nie poniesie. Dziś proponuję więc kurczaka trochę inaczej...

kurczakpokoreansku

40 dag filetów z kurczaka
40 dag porów
2 czerwone strączki chili
2 łyżki oleju
sól
słodka papryka w proszku
1 kubek (20 dag) bitej śmietany
1 puszka moreli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
plastry cytryny do przybrania

Filety z kurczaka umyć, osączyć, pokroić na małe kawałki. Pory oczyścić, umyć i pokroić na kawałki w poprzek. Jeden strączek chili pokroić wzdłuż, usunąć pestki i drobno posiekać. Olej rozgrzać na patelni. Podsmażyć na nim mięso. Dodać posiekaną chili, krótko smażyć. Doprawić solą i słodką papryką. Pory połączyć z produktami na patelni i krótko smażyć. Dodać 1/4 litra wody i śmietanę. Gotować na dużym ogniu około 5 minut. Morele osączyć, zebrać sok, owoce pokroić w krążki. Zagęszczacz lub rozrobioną odrobiną wody mąkę ziemniaczaną dodać na patelnię, zagotować. Zagrzać w tym owoce. Wszystko jeszcze raz posolić, przyprawić do smaku sokiem z moreli i cytryny. Podawać z plasterkami cytryny i posiekaną chili. Smakuje dobrze ze świeżymi bagietkami.

niedziela, 03 października 2010
Smakowity kisiel z winem

Kiedy tylko przychodzi jesień, zaczyna mi brakować zapachu świeżych, letnich owoców. Wtedy sięgam po truskawki, bo dla mnie ich zapach jest kwintesencją lata. I taki jest ten kisiel  - pachnący, mocno owocowy i wyjątkowo smaczny dzięki dodatkowi wanilii i białego wina. Smacznego!

kisiel

50 dag zielonego agrestu
50 dag truskawek
1/8 litra białego wina
7,5 dag cukru
skórka  z cytryny
1/2 laski wanilii
2 łyżki mąki ziemniaczane

Ja wykorzystałam mrożone truskawki i agrest z kompotu... Wymieszać wino, cukier, skórkę cytrynową i wanilię i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić owoce z kompotu oraz rozmrożone truskawki wraz z sokiem. Gotować 2 minuty. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością zimnej wody i wlać do gotującego się kompotu. Przelać do miski i odstawić w chłodne miejsce.

Durszlak.pl