sobota, 23 października 2010
Kurczak po koreańsku

Uwielbiam dania z kurczaka za to, że można robić je na tysiąc sposobów - na słodko, ostro, słodko-kwaśno, słodko-ostro i jak się tylko zamarzy. Kurczak jest dość odporny na wszelkie eksperymenty, więc cokolwiek sobie wymyślimy, możemy być pewni, że będzie jadalne. Oczywiście o ile fantazja kucharza za bardzo nie poniesie. Dziś proponuję więc kurczaka trochę inaczej...

kurczakpokoreansku

40 dag filetów z kurczaka
40 dag porów
2 czerwone strączki chili
2 łyżki oleju
sól
słodka papryka w proszku
1 kubek (20 dag) bitej śmietany
1 puszka moreli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
plastry cytryny do przybrania

Filety z kurczaka umyć, osączyć, pokroić na małe kawałki. Pory oczyścić, umyć i pokroić na kawałki w poprzek. Jeden strączek chili pokroić wzdłuż, usunąć pestki i drobno posiekać. Olej rozgrzać na patelni. Podsmażyć na nim mięso. Dodać posiekaną chili, krótko smażyć. Doprawić solą i słodką papryką. Pory połączyć z produktami na patelni i krótko smażyć. Dodać 1/4 litra wody i śmietanę. Gotować na dużym ogniu około 5 minut. Morele osączyć, zebrać sok, owoce pokroić w krążki. Zagęszczacz lub rozrobioną odrobiną wody mąkę ziemniaczaną dodać na patelnię, zagotować. Zagrzać w tym owoce. Wszystko jeszcze raz posolić, przyprawić do smaku sokiem z moreli i cytryny. Podawać z plasterkami cytryny i posiekaną chili. Smakuje dobrze ze świeżymi bagietkami.

niedziela, 03 października 2010
Smakowity kisiel z winem

Kiedy tylko przychodzi jesień, zaczyna mi brakować zapachu świeżych, letnich owoców. Wtedy sięgam po truskawki, bo dla mnie ich zapach jest kwintesencją lata. I taki jest ten kisiel  - pachnący, mocno owocowy i wyjątkowo smaczny dzięki dodatkowi wanilii i białego wina. Smacznego!

kisiel

50 dag zielonego agrestu
50 dag truskawek
1/8 litra białego wina
7,5 dag cukru
skórka  z cytryny
1/2 laski wanilii
2 łyżki mąki ziemniaczane

Ja wykorzystałam mrożone truskawki i agrest z kompotu... Wymieszać wino, cukier, skórkę cytrynową i wanilię i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić owoce z kompotu oraz rozmrożone truskawki wraz z sokiem. Gotować 2 minuty. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością zimnej wody i wlać do gotującego się kompotu. Przelać do miski i odstawić w chłodne miejsce.

czwartek, 16 września 2010
Kartuzy

Ostatnie ciasteczka serowe, które zaskoczyły mnie swoim wyglądem, zachęciły mnie do dalszych eksperymentów z ciastem drożdżowym. Tym razem również coś wytrawnego - może bardziej do herbaty niż do kawy, ale na pewno świetne do przegryzania.

10 dag masła
30 dag mąki
2 jajka
5 łyżek gęstej śmietany
3 dag drożdży
5 dag roztopionego masła
jajko do smarowania
sól

Masło, mąkę, jajka i śmietanę zmieszaną z drożdżami siekamy nożem tak długo, aż powstanie ciasto. Potem jeszcze należy wyrabiać je łyżką w misce. Gotowe ciasto kładziemy na wysmarowanej mąką stolnicy i cieniutko wałkujemy. Powierzchnię ciasta smarujemy roztopionym masłem, składamy kopertę, jak przy cieście francuskim, i znów wałkujemy. Tę czynność powtarzamy jeszcze raz i w końcu znów cieniutko wałkujemy ciasto. Wykrawamy prostokąty 6 x 4 cm i zwijamy niezbyt mocno, jak naleśniki. Smarujemy ciastka jajkiem, posypujemy lekko są i pieczemy w dość gorącym piekarniku.
czwartek, 26 sierpnia 2010
Pieczony camembert z sosem pietruszkowym

Odkąd spędziłam dwa tygodnie we Francji jestem wielką fanką serów. Pleśniowe, camemberty... te, które kiedyś wydawały się nieapetyczne i niejadalne, teraz należą do moich ulubionych. Serek camembert mogłabym jeść przez cały dzień na okrągło. Nie robię tego chyba tylko dlatego, że jest dość tłusty. Ale czasami pozwalam sobie na odrobinę luksusu...

camembert

2 serki camembert
10 dag bułki tartej
3-4 małe pomidorki ozdobne
1 pęczek natki pietruszki
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 jajko
sól
biały pieprz
1/2 łyżki oleju

Natkę umyć i osuszyć, drobno posiekać. Jogurt wymieszać z posiekaną natką, doprawić do smaku solą i pieprzem. Olej rozgrzać w małym garnku. Jajko roztrzepać. Camembert obtoczyć w jajku i bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor i odłożyć na papier do obcieknięcia. Każdy kawałek camemberta ozdobić pomidorkami. Sos podać osobno.

niedziela, 22 sierpnia 2010
Filety z indyka z pieczarkami

Uwielbiam połączenie drobiu i pieczarek. Tym razem zamiast standardowych filetów z kurczaka sięgnęłam jednak po filet z indyka. Podobno zdrowsze. Do tego delikatny śmietanowy sos z aromatem białego wina. Obiad idealny.

indyk

2 torebki ryżu
4 filety z indyka (ok. 100 g każdy)
50 dag pieczarek
200 ml białego wina
200 ml śmietany
3 cebule szalotki
40 g masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 kubek bulionu z kurczaka
2 łyżeczki posiekanej pietruszki
sól
pieprz

Rozpuścić masło na patelni i podsmażyć na nim filety, aż nabiorą złotego koloru. Zdjąć filety z patelni i na pozostałym tłuszczu zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Ponownie włożyć filety z indyka na patelnię. Podlać białym winem, dodać kubek rosołu z kurczaka i gotować 10 minut na małym ogniu. Umyte pieczarki pokroić w plasterki. Usmażyć je na 2 łyzkach oliwy. Do filetów z indyka dodać śmietanę, usmażone pieczarki, posiekaną pietruszkę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować przez kilka minut. Podawać na ciepło z ryżem.

poniedziałek, 09 sierpnia 2010
Kotlety wołowe z papryką

Sezon paprykowy wykorzystuję ostatnio ile się da. Leczo, sałatki, faszerowane papryki... aż w końcu przyszedł czas na paprykę grillowaną. A do tego pyszne wołowe mięso w ziołach - żeby było zdrowo i bez tłuszczu, również z grilla. Za to właśnie kocham smaki lata.

kotlety

1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 żółta papryka
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 pomidory
sól
pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
4 kotlety wołowe
majeranek
tymianek
oregano

Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w cząstki. Obrać cebulę i czosnek, umyć pomidory. Pomidory i ceblę pokroić w słupki. Warzywa ułożyć na dużym kawałku folii aluminiowej. Przyprawić solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem, skropić 2 łyżkami oleju. Folię zawiązać szczelnie i włożyć na 10 minut do piekarnika. Kotlety wołowe posmarować pozostałym olejem. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Upiec na grillu.

niedziela, 08 sierpnia 2010
Ciasteczka serowe

Poszukiwanie przepisów na niesłodkie ciasteczka i ich testowanie wciągnęły mnie chyba na dobre. Te zaskoczyły mnie swoim wyglądem w trakcie pieczenia. Kiedy po kilku minutach poszłam zajrzeć do piekarnika, zobaczyłam pięknie zarumienione, puchate poduszeczki. I takie są w smaku - cudownie delikatne, rozpływające się w ustach, doskonałe.

serowe

15 dag mąki
15 dag sera białego
15 dag masła
1 żółtko
1 jajko do smarowania
sól
trochę pieprzu i papryki do posypania

Z mąki, sera, masła i żółtka szybko zagniatamy kruche ciasto i wkładamy na pół godziny do lodówki. Nastepne należy wywałkować dość cienki prostokąt i złożyć na trzy części. Znów ciasto chowamy do lodówki. Powtarzamy wałkowanie i składanie jeszcze raz. W końcu wałkujemy ciasto do grubości pół centymetra i wycinamy romby, które układamy na wysmarowanej blasze. Smarujemy jajkiem i posypujemy solą oraz wybranymi przyprawami.

wtorek, 27 lipca 2010
Kurczak z zapiekanymi pomidorami
Jak już wielokrotnie podkreślałam, kurczak to moje ulubione mięso. Może dlatego, że jest bardzo szybki do przygotowania, a do tego doskonale łączy się z różnymi smakami. Dziś - jako, że sezon pomidorowy nabiera rozpędu - kurczak w połączeniu z pomidorami.

kurczak

8 udek kurczaka
30 dag tłustego twarożku
6 średnich pomidorów
1 mały jogurt naturalny
10 dag białego pieczywa
1/2 szklanki oliwy
1 pęczek natki pietruszki
5 dag żółtgo sera
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
sól
pieprz
słodka papryka

Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Natkę opłukać. Połowę posiekać, wymieszać z łyżeczką ziół prowansalskich, solą, pieprzem i słodką papryką. Połączyć z 1/2 szklanki oliwy. Włożyć mięso do przygotowanej ziołowej mieszanki, marynować pod przykryciem około 3 godzin.
Odciąć skórkę z chleba, miąższ pokruszyć. Wymieszać z utartym żółtym serem i resztą ziół prowansalskich, doprawić masę pieprzem.
Pomidory umyć, pokroić na połówki. Rozłożyć masę serową, posypać utartym tłuszczem.
Ułożyć na blaszce porcje kurczaka, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec pół godziny w temperaturze 200 st. C. Po 15 minutach umieścić na blasze pomidory. Posmarować kurczaka tłuszczem z pieczenia.
Obrać czosnek, przecisnąć przez praskę. Wymieszać dobrze roztarty twarożek z jogurtem i czosnkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podawać twarożek do upieczonego kurczaka.
środa, 21 lipca 2010
Kulki a'la Halina

Te kuleczki to szybki i bardzo tani sposób na coś słodkiego do kawy. Wyglądają trochę jak Ferrero Rocher, ale składniki na nie można znaleźć w każdym domu. Mają cudownie czekoladowy smak i zapach, a do tego są jak znalazł na te upalne dni, kiedy sama myśl o uruchomieniu piekarnika budzi grozę.

kulki

1 kostka masła
1,5 szklanki cukru
5 łyżek kakao
1 paczka płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki spirytusu

Utrzeć masło z cukrem, dodać kakao, spirytus rektyfikowany i płatki, wymieszać. Formować kulki. Schłodzić w lodówce.

sobota, 17 lipca 2010
Chłodnik ogórkowy

W tropikalnych upałach, które zaczęły już mnie wykańczać, nie ma siły na stanie przy garnkach, nawet po to, żeby chociaż ugotować ziemniaki. Sięgnęłam więc po stary, sprawdzony patent babci - chłodnik. Orzeźwiający smak ogórków, delikatny posmak czosnku i przyjemnie chłodny jogurt. Czego chcieć więcej, gdy na dworze temperatura zbliża się do 40 stopni...

chlodnik

2 ogórki sałatkowe (ok. 40 dag)
1 litr beztłuszczowego jogurtu
5 dag orzechów laskowych
1/2 pęczka kopru
1 ząbek czosnku
5 łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz

Ogórki obrać, utrzeć na grubej tarce. Orzechy zetrzeć, koper drobno pokroić. Wszystkie składniki wymieszać i zalać jogurtem. Dodać zmiażdżony czosnek, wlać oliwę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Taki chłodnik najlepszy jest po schłodzeniu w lodówce.

19:51, diab79 , Zupy
Link Komentarze (5) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Durszlak.pl