środa, 18 listopada 2009
Jesienna zupa warzywna

Kiedy przychodzą zimne jesienne dni mam ochotę na smaki późnego lata. Pomidory, cukinia, kukurydza... Taka właśnie jest ta zupa. A co najważniejsze, nadaje się do mrożenia, więc można ugotować cały gar i nawet przez 3 miesiące przechowywać w zamrażalniku. I sięgać tam za każdym razem, gdy znów zatęskni się za smakiem wczesnej - tej ciepłej - jesieni.

Zupa

2 puszki kukurydzy
2 łyżki oliwy z oliwek
1 średnia cebula
sól
mielony pieprz
2 kostki rosołowe
2 cukinie
20 dag zielonej fasolki szparagowej
1 puszka pomidorów krojonych
1/2 szklanki makaronu orzo (makaron jak ryż)

Zeszklić cebulę na oliwie, doprawić solą i pieprzem. Dodać litr rosołu z kostek. Doprowadzić do wrzenia. Dodać cukinię, fasolę szparagową, kukurydzę, pomidory z sokiem oraz orzo. Gotować, aż makaron będzie miękki.

piątek, 13 listopada 2009
Kotlety orzechowe

Uwielbiam dania, które kryją w sobie niespodziankę. Takie kotlety często robi mój tata, nie zdradzając nigdy jaką zawartość ukrył w środku. Moje są podobne. Na oko niczym nie różnią się od tradycyjnych kotletów mielonych, a jednak... orzechowa nutka w smaku, ciągnący się ser i samo zdrowie.

Kotlety orzechowe

1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich
8 łyżek płatków owsianych
4 jajka
6 łyżek startego żółtego sera
ostra papryczka chili
sól
mąka do panierowania
olej do smażenia


Płatki owsiane wymieszać z jajkami i odstawić na 15 minut, by napęczniały. Dodać orzechy, starty żółty ser, dokładnie wymieszać. Gdyby masa była za gęsta, należy dolać kilka łyżek gorącej wody. Papryczkę umyć, oczyścić z nasion, drobno posiekać i wymieszać z masą. Doprawić solą. Uformować 4 większe lub 8 mniejszych kotlecików, obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.

czwartek, 12 listopada 2009
Jabłka z ryżem

W okresie przedświątecznym w sklepach pojawiają się najróżniejsze bakalie. Potrawy z bakaliami o tej porze roku to dla mnie taki przedsmak świąt. Po ostatnich zakupach, kiedy przyniosłam do domu torbę pełną orzechów, migdałów, rodzynek i innych suszonych owoców postanowiłam zafudnować sobie deser łączący jesienny smak jabłek z zimowym smakiem bakalii.

Jabłka z ryżem

1 torebka białego ryżu
4 duże twarde jabłka
1 łyżeczka pestek dyni
1 łyżeczka płatków migdałowych
1 łyżeczka rodzynek
4 suszone figi
1/2 szklanki czerwonego słodkiego wina
owoce kandyzowane
4 łyżki miodu


Ryż ugotować. Jabłka umyć, ale nie obierać. Odciąć górę (od strony ogonka) i specjalną łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne. Rodzynki, figi opłukać i razem z owocami kandyzowanymi namoczyć w winie (ok. 10 min.)
Ugotowany ryż wymieszać z płatkami migdałów, pestkami dyni oraz odsączonymi z wina owocami. Dodać miód i powstałą masą faszerować jabłka.
Na jabłka nałożyć odcięte górne części i gotować na parze ok. 20 min. Podawać lekko przestudzone.

środa, 04 listopada 2009
Pączki cieszyńskie

Przepis znaleziony w rodzinnej skarbnicy receptur kulinarnych. Może smakiem i wyglądem ciasteczka te nie przypominają pączków, ale rozpływająca się bezowa czapeczka złamana smakiem znajdujących się w środku orzechów warta jest spróbowania.

 

cp2a

Na ciasto:

25 dag mąki

3 żółtka

8 dag cukru

½ kostki masła

Masa orzechowa:

3 białka

15 dag cukru

7 dag drobno posiekanych orzechów

cukier puder do posypania


Z mąki, żółtek, cukru i masła zagniatamy kruche ciasto. Od razu rozwałkowujemy je na grubość ½ cm i wykrawamy kieliszkiem nieduże placuszki. Pieczemy na posmarowanej blasze około 12 minut. W tym czasie przygotowujemy masę orzechową. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę, dosypując powoli cukier (ale nie od razu cały), a w końcu posiekane orzechy. Masę układamy stożkowo na podpieczone krążki, jeszcze posypujemy cukrem pudrem i pieczemy dalej, aż masa lekko zbrązowieje. Wychodzi około 70 pączków.

Dzień dobry!

Odkąd wyprowadziłam się z rodzinnego domu i zyskałam własną kuchnię, zakochałam się w gotowaniu. Nigdy nie brakuje mi pomysłów, inspiracji i ochoty na eksperymenty kulinarne. Od wielu miesięcy śledząc inne blogi kulinarne postanowiłam zacząć pisać własnego.

I oto jestem. Mam nadzieję, że mój blog będzie dla Was inspiracją, z której i Wy czasem będzie czerpać pomysły dla własnej kuchni.

Smacznego!

Durszlak.pl