wtorek, 15 marca 2011
Makagigi

To deser, który w sumie kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem. Może to przez miód, mak i orzechy, które stanowią jego główne składniki. Tak naprawdę jednak to pomysł na szybki deser do kawy, kiedy nie chce nam się piec ciasta, a nagle nas najdzie ochota na coś słodkiego. Na coś naprawdę słodkiego, bo makagigi są tak słodkie, jak kochają dzieciaki.

makagigi

1 szklanka miodu
0,5 szklanki cukru
1 szklanka maku
2 krople esencji migdałowej
0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
oliwa

Miód zagotować z cukrem i suchym makiem. Mieszać, podgrzewając na małym ogniu, aż masa się lekko zrumieni. Wsypać orzechy, dodać esencję migdałową, wymieszać i wyłożyć na nasmarowaną oliwą blachę. Odstawić do zastygnięcia. Pokroić ostrym nożem na kwadraty lub romby.

niedziela, 03 października 2010
Smakowity kisiel z winem

Kiedy tylko przychodzi jesień, zaczyna mi brakować zapachu świeżych, letnich owoców. Wtedy sięgam po truskawki, bo dla mnie ich zapach jest kwintesencją lata. I taki jest ten kisiel  - pachnący, mocno owocowy i wyjątkowo smaczny dzięki dodatkowi wanilii i białego wina. Smacznego!

kisiel

50 dag zielonego agrestu
50 dag truskawek
1/8 litra białego wina
7,5 dag cukru
skórka  z cytryny
1/2 laski wanilii
2 łyżki mąki ziemniaczane

Ja wykorzystałam mrożone truskawki i agrest z kompotu... Wymieszać wino, cukier, skórkę cytrynową i wanilię i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić owoce z kompotu oraz rozmrożone truskawki wraz z sokiem. Gotować 2 minuty. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością zimnej wody i wlać do gotującego się kompotu. Przelać do miski i odstawić w chłodne miejsce.

środa, 21 lipca 2010
Kulki a'la Halina

Te kuleczki to szybki i bardzo tani sposób na coś słodkiego do kawy. Wyglądają trochę jak Ferrero Rocher, ale składniki na nie można znaleźć w każdym domu. Mają cudownie czekoladowy smak i zapach, a do tego są jak znalazł na te upalne dni, kiedy sama myśl o uruchomieniu piekarnika budzi grozę.

kulki

1 kostka masła
1,5 szklanki cukru
5 łyżek kakao
1 paczka płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki spirytusu

Utrzeć masło z cukrem, dodać kakao, spirytus rektyfikowany i płatki, wymieszać. Formować kulki. Schłodzić w lodówce.

niedziela, 27 czerwca 2010
Pszczeli przysmak

Ciasto drożdżowe w wykonaniu mojej babci zawsze wydawało się takie proste do zrobienia. Może dlatego było to pierwsze ciasto, jakie sama upiekłam, mimo, że mama przekonywała mnie, że nie należy ono do najłatwiejszych i warto zacząć od czegoś prostego. Ale udało się. Dziś więc zapraszam na pyszne ciasto drożdżowe, przełożone kremem budyniowym z pyszną karmelową masą na górze.

przysmak

Na krem:
1 l mleka
2 paczki budyniu waniliowego
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru
Na ciasto:
50 dag mąki
4-5 dag drożdży
niepełna szklanka cukru
szklanka mleka
2 jajka
3 czubate łyżki masła lub margaryny
szczypta soli
starta skórka z cytryny
Na górną warstwę:
15 dag migdałów słupków
5 łyżek masła
niepełna szklanka cukru
1 torebka cukru waniliowego
5 łyżek mleka

Przygotować budyń. Odstawić w chłodne miejsce.
Na ciasto rozkruszyć drożdże razem z 1 łyżeczką cukru. Podgrzać mleko, wlać na drożdże. Mleko, drożdże, cukier i trochę mąki wymieszać na papkę. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
Na górną warstwę roztopić tłuszcz, wkręcić do niego cukier, cukier waniliowy i migdały, zagotować i podrumienić na złoty kolor. Masę wymieszać z mlekiem.
Ciasto drożdżowe wyrobić na jednolitą masę. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie wyrobić je jeszcze raz, rozwałkować, położyć na blasze i posmarować masą migdałową. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 20 minut.
Na krem utrzeć tłuszcz i cukier. Podczas ucierania dodawać stopniowo budyń. Ciasto odstawić po upieczeniu do ostygnięcia.
Ciasto przekroić wzdłuż na dwie warstwy. Dolną warstwę posmarować kremem, przykryć górną warstwą. Odstawić w chłodne miejsce.
czwartek, 17 czerwca 2010
Babka kokosowa

Częstotliwość zaglądania przeze mnie do kuchni oznacza, że przede mną jakieś bardzo stresujące wydarzenie. Tym razem to bardzo ważny egzamin, który ma uczynić ze mnie dyplomowaną panią kosmetyczkę. Pichcę więc, aby osłodzić sobie te chwile nauki. A ta babka to połączenie smaków - delikatniego kokosu, cytrynowej polewy i słodkich kandyzowanych wiśni.

babka

30 dag mąki
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag masła lub margaryny
10 dag cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 jajka
1 łyżka soku z cytryny
6 łyżek soku pomarańczowego
10 dag wiórków kokosowych
10 dag pokrojonych kandyzowanych wiśni
polewa cytrynowa

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, dodać jajka, mąkę, sok z cytryny, sok pomarańczowy, wiórki kokosowe i wiśnie. Masę wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Piec w temperaturze 180-190 st. C ok. 60 minut. Wystudzoną babnę udekorować polewą o smaku cytrynowym.

sobota, 29 maja 2010
Babka polska

Miałam ważny egzamin. Zawsze kiedy mam sporo nauki, a czas goni, próbuję sobie znaleźć pretekst, żeby naukę trochę odłożyć w czasie. Wyszukuję zajęcia, które nie mogą ani chwili poczekać. Jak niepoukładane książki. A najczęściej ląduję w kuchni, żeby coś upiec. Tak właśnie powstała ta babka.

baba


500 g mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła lub margaryny
200 g cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
5 jaj
3 łyżki mleka
cukier puder do posypania

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, formę babkową posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Masło lub margarynę utrzeć na jednolitą masę. Stale ucierając dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, a potem kolejno jajka. Do masy dodać mąkę i mleko. Całość dobrze wymieszać i przełożyć do formy. Piec w temperaturze 170-190 st. C około 50-60 min. Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.

poniedziałek, 05 kwietnia 2010
Babeczki z masą orzechową

Tegoroczne święta trochę mnie "zaskoczyły" w ferworze zawirowań życiowych. Większość czasu i tak spędzam poza domem, nie było więc wielkiego gotowania i gorączkowych przygotowań. Ale żeby było choć trochę czuć wielkanoc, upiekłam pyszne orzechowe babeczki. Taka nieprzywoicie słodka babeczka to idealny sposób na wszystkie problemy.

babeczki

Ciasto:
30 dag miękkiego masła
15 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
4 żółtka
30 dag mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa orzechowa:
15 dag mielonych orzechów
125 ml mleka
20 dag cukru
20 dag masła

Zagnieść kruche ciasto. Wylepić foremki do babeczek, nakłuć w kilku miejscach widelcem i piec w temperaturze 190 st. C na złoty kolor. Mleko, zmielone orzechy i cukier zagotować, aż masa zgęstnieje. Odstawić do schłodzenia. Masło utrzeć i połączyć z masą orzechową. Upieczone babeczki wypełnić masą. Można udekorować bitą śmietaną.

niedziela, 10 stycznia 2010
Murzynek

Murzynek to dość klasyczne ciasto, które chyba każda z nas ma w repertuarze. Ten w moim wydaniu jest dość prosty w przygotowaniu, niezbyt słodki, mocno kakaowy, a do tego polewa, nawet po zastygnięciu pięknie błyszczy, sprawiając wrażenie, jakby ciasto było dopiero co polane czekoladą.

murzynek

2 szklanki cukru
250 g margaryny
1/2 szklanki mleka
4 łyżki ciemnego kakao
4 jaja
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia

Margarynę, mleko, cukier i kakao podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Odlać pół szklanki na polewę. Po wystudzeniu dodać mąkę, proszek do pieczenia i żółtka. Wymieszać i dodać ubitą pianę z białek. Przełożyć ciasto do formy i piec około 50 minut w temperaturze 160 st. C. Po upieczeniu polać polewą czekoladową.

kp

czwartek, 07 stycznia 2010
Torcik bezowo-truskawkowy

Choć za oknem biała, mroźna zima, w mojej kuchni zapanował zapach lata. A wszystko dzięki truskawkom, które stanowią nadzienie tego tortu. To zdecydowanie moje ulubione owoce. Delikatna chrupiąca beza i kremowe nadzienie truskawkowe to doskonały deser do kawy w oczekiwaniu na cieplejsze dni.

torcik

1 gotowy tort bezowy
50 dag mrożonych truskawek
1 szklanka śmietanki kremówki
20 dag sera śmietankowego (trzykrotnie mielonego)
4 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
3 łyżeczki galaretki z czarnej porzeczki

Truskawki rozmrozić. Kilka owoców odłożyć do dekoracji, pozostałe zmiksować z serem, cukrem, sokiem i skórką cytrynową. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z masą truskawkową. Na płaskim talerzu ułożyć krążek bezowy, posmarować kremem, przykryć drugim krążkiem bezowym i lekko docisnąć. Nałożyć resztę kremu, wyrównać. Odłożone truskawki pokroić w plasterki, zanurzyć w rozpuszczonej galaretce i ułożyć na torciku.

sobota, 02 stycznia 2010
Migdałki

Nie wyobrażam sobie weekendu bez czegoś słodkiego do kawy. Przejedzona świątecznymi ciastami, tym razem postanowiłam sięgnąć po coś delikatnego. Migdałowe, kruche ciasteczka są idealne do kawy i do mleka.

migdałki

2 jajka
1 żółtko
25 dag mąki
15 dag masła
10 dag cukru
3 łyżki mielonych migdałów
Pomada migdałowa:
1 białko
2 łyżki cukru
zapach migdałowy

Jedno jajko wkładamy do zimnej wody i gotujemy przez kwadrans. Schłodzone obieramy ze skorupki i wyłuskujemy żółtko, które przecieramy przez sito na stolnicę. Mąkę siekamy z masłem, jajkiem, żółtkami (surowym i na twardo) oraz cukrem. W końcu dodajemy migdały i starannie zagniatamy. Foremką wycinamy cienkie herbatniki. Pieczemy około 12-15 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
W tym czasie ucieramy białko z cukrem i zapachem migdałowym. Ma powstać biała, puszysta masa. Upieczone ciasteczka smarujemy pomadą migdałową, jeszcze na blasze. Wsuwamy je do ciepłego piecyka i suszymy przez 5 minut. Wyjmujemy na deskę lub papier i pozwalamy doschnąć pomadzie.

 
1 , 2
Durszlak.pl