wtorek, 30 listopada 2010
Kotlety z płatków owsianych
Były już orzechowe, teraz czas na płatki owsiane. Tak, tak, to co z daleka wygląda na tradycyjny kotlet mielony zupełnie nie zawiera mięsa. To doskonałe danie na imprezę, gdy mamy znajomych wegetarian, albo sposób na bezmięsny, zdrowy obiad. Zdrowy, bo płatki owsiane to nie tylko witaminy,ale spora dawka potasu i magnezu. Smacznego!

kotlet

30 dag płatków owsianych
1,5 szklanki mleka
1 szklanka wody
2 jajka
8 dag margaryny
4-5 dag bułki tartej
8 dag cebuli

Płatki owsiane wsypać do gotującej wody z mlekiem, gotować na wolnym ogniu do czasu uzyskania gęstej masy, ciągle mieszając. Cebulę zrumienić na tłuszczu. Do ostudzonej masy dodać jajka, zrumienioną cebulę i sól do smaku. Całość wymieszać, formować w tartej bułce nieduże kotleciki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
poniedziałek, 28 grudnia 2009
Pory w marynacie

Po świątecznym obżarstwie czas na coś delikatnego i niskokalorycznego. A do tego szybkiego i wegetariańskiego. Pora zwykle używamy jako dodatek do sałatek i surówek lub jako włoszczyznę do zup. Ja proponuję to bogate w wapń i fosfor warzywo w roli głównej.

pory

4 średniej wielkości pory
1 ząbek czosnku
1 łyżka średnio ostrej musztardy
4 łyżki octu ziołowego
4 łyżki oleju
szczypta cukru
sól

Pory oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Każdy pokroić na 3 części. Włożyć do gotującej, osolonej wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem 6-8 minut, tak aby nie były miękkie.
Ząbek czosnku obrać i przecisnąć przez maszynkę do czosnku lub drobno posiekać i rozetrzeć nożem. Musztardę, ocet i czosnek, wymieszać. Składniki ubić, dodając olej. Sos lekko podgrzać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Pory wyjąć z wody i odsączyć. Ułożyć na 4 talerzach. Podlać sosem.

baner

piątek, 13 listopada 2009
Kotlety orzechowe

Uwielbiam dania, które kryją w sobie niespodziankę. Takie kotlety często robi mój tata, nie zdradzając nigdy jaką zawartość ukrył w środku. Moje są podobne. Na oko niczym nie różnią się od tradycyjnych kotletów mielonych, a jednak... orzechowa nutka w smaku, ciągnący się ser i samo zdrowie.

Kotlety orzechowe

1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich
8 łyżek płatków owsianych
4 jajka
6 łyżek startego żółtego sera
ostra papryczka chili
sól
mąka do panierowania
olej do smażenia


Płatki owsiane wymieszać z jajkami i odstawić na 15 minut, by napęczniały. Dodać orzechy, starty żółty ser, dokładnie wymieszać. Gdyby masa była za gęsta, należy dolać kilka łyżek gorącej wody. Papryczkę umyć, oczyścić z nasion, drobno posiekać i wymieszać z masą. Doprawić solą. Uformować 4 większe lub 8 mniejszych kotlecików, obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.

Durszlak.pl