sobota, 17 lipca 2010
Chłodnik ogórkowy

W tropikalnych upałach, które zaczęły już mnie wykańczać, nie ma siły na stanie przy garnkach, nawet po to, żeby chociaż ugotować ziemniaki. Sięgnęłam więc po stary, sprawdzony patent babci - chłodnik. Orzeźwiający smak ogórków, delikatny posmak czosnku i przyjemnie chłodny jogurt. Czego chcieć więcej, gdy na dworze temperatura zbliża się do 40 stopni...

chlodnik

2 ogórki sałatkowe (ok. 40 dag)
1 litr beztłuszczowego jogurtu
5 dag orzechów laskowych
1/2 pęczka kopru
1 ząbek czosnku
5 łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz

Ogórki obrać, utrzeć na grubej tarce. Orzechy zetrzeć, koper drobno pokroić. Wszystkie składniki wymieszać i zalać jogurtem. Dodać zmiażdżony czosnek, wlać oliwę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Taki chłodnik najlepszy jest po schłodzeniu w lodówce.

19:51, diab79 , Zupy
Link Komentarze (5) »
czwartek, 25 marca 2010
Zupa pieczarkowa

To taka trochę inna wersja zupy pieczarkowej. Zimą zazwyczaj gotuję gęste, pożywne kremy na mroźne dni. Teraz jednak miałam ochotę na pieczarki w wersji light. Zupa jest smaczna, aromatyczna, a przy tym nie tak ciężka. I szybka w wykonaniu.

pieczarkowa

2 kostki rosołu drobiowego
30 dag pieczarek
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
3 łyżki keczupu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
tymianek

Rosół przygotować wg przepisu na opakowaniu. Pieczarki obrać, pokroić w cząstki, usmażyć na maśle do odparowania płynu, oprószyć mąką, zasmażyć i dodać do rosołu, rozprowadzić. Gotować 10 minut. Dodać keczup i natkę pietruszki, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Podawać z makaronem.

 

20:21, diab79 , Zupy
Link Komentarze (3) »
niedziela, 31 stycznia 2010
Czerwona zupa z ryżem

Niech nie zmyli Was to zdjęcie. To nie jest zwyczajna zupa pomidorowa. Jest syta i smaczna, ale ja najbardziej uwielbiam ją za delikatny posmak kminku, który przypomina mi dzieciństwo i kuchnię mojej babci.

zupa

2 torebki ryżu
250 g mielonej wołowiny
4 średniej wielkości cebule
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 l soku pomidorowego
1/2 l wywaru z warzyw (może być kostka warzywna)
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka zmielonego kminku
liść laurowy
sól
pieprz
cukier do smaku
 
Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę, następnie wrzucić je na rozgrzaną oliwę i dusić. Dodać czosnek, mielone mięso i ugotowany ryż. Smażyć chwilę cały czas mieszając. Dolać sok pomidorowy i wywar z warzyw. Przyprawić listkiem laurowym i kminkiem. Gotować ok. 20 minut, można uzupełnić wodą.
Doprawić do smaku cukrem, pieprzem lub innymi przyprawami według uznania.
Zupę zdjąć z ognia i dodać śmietanę, dobrze wymieszać. Można udekorować ziołami.

 

wtorek, 12 stycznia 2010
Zupa krem z ziemniaków

Nie ma nic lepszego na mroźne, zimowe dni, jak pożywna, rozgrzewająca zupa. Ta nie wymaga wielkiej filozofii, a wszystkie składniki zwykle ma się w domu. Bo podstawą są zwykłe, poczciwe ziemniaki. Ja, aby nadać jej aromatu, posypuję ją koperkiem, który zamroziłam w lecie.

zz

3 kostki rosołowe
750 g ziemniaków
1 cebula
1 świeży ogórek
200 ml gęstej śmietany
1 łyżka pokrojonego drobno koperku
pieprz

Rosół drobiowy rozpuścić w 1 l wrzącej wody. Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do rosołu. Gotować 20 min. Zmiksować. Ogórek obrać, pokroić w drobną kostkę. Zupę połączyć z ogórkiem, doprawić pieprzem. Gotować jeszcze 5 min. Dodać śmietanę. Posypać koperkiem.

19:07, diab79 , Zupy
Link Komentarze (2) »
środa, 18 listopada 2009
Jesienna zupa warzywna

Kiedy przychodzą zimne jesienne dni mam ochotę na smaki późnego lata. Pomidory, cukinia, kukurydza... Taka właśnie jest ta zupa. A co najważniejsze, nadaje się do mrożenia, więc można ugotować cały gar i nawet przez 3 miesiące przechowywać w zamrażalniku. I sięgać tam za każdym razem, gdy znów zatęskni się za smakiem wczesnej - tej ciepłej - jesieni.

Zupa

2 puszki kukurydzy
2 łyżki oliwy z oliwek
1 średnia cebula
sól
mielony pieprz
2 kostki rosołowe
2 cukinie
20 dag zielonej fasolki szparagowej
1 puszka pomidorów krojonych
1/2 szklanki makaronu orzo (makaron jak ryż)

Zeszklić cebulę na oliwie, doprawić solą i pieprzem. Dodać litr rosołu z kostek. Doprowadzić do wrzenia. Dodać cukinię, fasolę szparagową, kukurydzę, pomidory z sokiem oraz orzo. Gotować, aż makaron będzie miękki.

Durszlak.pl