środa, 09 marca 2011
Słone precelki

Po długiej przerwie, niczym na sen zimowy, wracam do Was ciasteczkami. To kolejne z serii tych raczej słonych, które nadają się i do herbaty, i do zagryzania nimi piwa. Do tego są proste do wykonania i nie wymagają skomplikowanych składników, doskonały więc to pomysł, kiedy nagle najdzie nas ochota na pieczenie.

precle

15 dag mąki
5 łyżek masła
1 żółtko
2 łyżki śmietany
sól
mak do posypania
białko do smarowania

Zagniatamy kruche ciasto i kładziemy na noc w lodówce. Następnego dnia toczymy cieniutkie, 0,5 cm wałeczki, smarujemy białkiem i formujemy precelki, skręcając po dwa wałeczki razem. Jeden wałeczek można obtoczyć w maku. Pieczemy jak zwykłe kruche ciasto.

sobota, 30 października 2010
Świderki z "lazurem"

Ciasteczkowo-smakowe eksperymenty wciągnęły mnie na dobre. Tym razem postanowiłam powrócić do serowego dodatku, który słonym ciasteczkom nadaje ciekawego smaku. Tym razem sięgnęłam po ser "Lazur". W końcu produkują go całkiem blisko mnie.

swiderki

2 dag drożdży
25 dag mąki
1 łyżeczka cukru
2 łyżki mleka
6 dag masła
1 jajko
10 dag utartego lazura
jajko do smarowania
sól do posypania

Z drożdży, łyżki mąki, cukru i ciepłego mleka robimy rozczyn. Gdy podrośnie, wlewamy do mąki, dodając także roztopione masło, jajko i ser. Wyrabiamy ciasto. Niech rośnie około godziny. Gotowe, dobrze wyrośnięte wykładamy na stolnicę i wałkujemy do grubości 1 cm. Wycinamy cieniutkie i długie paseczki, które zwijamy jak świderki. Niech jeszcze rosną przez 1/2 godziny. Teraz smarujemy jajkiem, posypujemy solą, wstawiamy do piecyka rozgrzanego do 200 st. C i pieczemy na złoty kolor.

czwartek, 16 września 2010
Kartuzy

Ostatnie ciasteczka serowe, które zaskoczyły mnie swoim wyglądem, zachęciły mnie do dalszych eksperymentów z ciastem drożdżowym. Tym razem również coś wytrawnego - może bardziej do herbaty niż do kawy, ale na pewno świetne do przegryzania.

10 dag masła
30 dag mąki
2 jajka
5 łyżek gęstej śmietany
3 dag drożdży
5 dag roztopionego masła
jajko do smarowania
sól

Masło, mąkę, jajka i śmietanę zmieszaną z drożdżami siekamy nożem tak długo, aż powstanie ciasto. Potem jeszcze należy wyrabiać je łyżką w misce. Gotowe ciasto kładziemy na wysmarowanej mąką stolnicy i cieniutko wałkujemy. Powierzchnię ciasta smarujemy roztopionym masłem, składamy kopertę, jak przy cieście francuskim, i znów wałkujemy. Tę czynność powtarzamy jeszcze raz i w końcu znów cieniutko wałkujemy ciasto. Wykrawamy prostokąty 6 x 4 cm i zwijamy niezbyt mocno, jak naleśniki. Smarujemy ciastka jajkiem, posypujemy lekko są i pieczemy w dość gorącym piekarniku.
czwartek, 26 sierpnia 2010
Pieczony camembert z sosem pietruszkowym

Odkąd spędziłam dwa tygodnie we Francji jestem wielką fanką serów. Pleśniowe, camemberty... te, które kiedyś wydawały się nieapetyczne i niejadalne, teraz należą do moich ulubionych. Serek camembert mogłabym jeść przez cały dzień na okrągło. Nie robię tego chyba tylko dlatego, że jest dość tłusty. Ale czasami pozwalam sobie na odrobinę luksusu...

camembert

2 serki camembert
10 dag bułki tartej
3-4 małe pomidorki ozdobne
1 pęczek natki pietruszki
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 jajko
sól
biały pieprz
1/2 łyżki oleju

Natkę umyć i osuszyć, drobno posiekać. Jogurt wymieszać z posiekaną natką, doprawić do smaku solą i pieprzem. Olej rozgrzać w małym garnku. Jajko roztrzepać. Camembert obtoczyć w jajku i bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor i odłożyć na papier do obcieknięcia. Każdy kawałek camemberta ozdobić pomidorkami. Sos podać osobno.

niedziela, 08 sierpnia 2010
Ciasteczka serowe

Poszukiwanie przepisów na niesłodkie ciasteczka i ich testowanie wciągnęły mnie chyba na dobre. Te zaskoczyły mnie swoim wyglądem w trakcie pieczenia. Kiedy po kilku minutach poszłam zajrzeć do piekarnika, zobaczyłam pięknie zarumienione, puchate poduszeczki. I takie są w smaku - cudownie delikatne, rozpływające się w ustach, doskonałe.

serowe

15 dag mąki
15 dag sera białego
15 dag masła
1 żółtko
1 jajko do smarowania
sól
trochę pieprzu i papryki do posypania

Z mąki, sera, masła i żółtka szybko zagniatamy kruche ciasto i wkładamy na pół godziny do lodówki. Nastepne należy wywałkować dość cienki prostokąt i złożyć na trzy części. Znów ciasto chowamy do lodówki. Powtarzamy wałkowanie i składanie jeszcze raz. W końcu wałkujemy ciasto do grubości pół centymetra i wycinamy romby, które układamy na wysmarowanej blasze. Smarujemy jajkiem i posypujemy solą oraz wybranymi przyprawami.

czwartek, 15 lipca 2010
Pociecha pastora

Ostatnie upały skutecznie wypłaszają człowieka z kuchni. O pieczeniu już praktycznie nie ma mowy, bo atmosfera w kuchni robi się równie gorąca, jak w piekle. Dziś jednak niewykorzystany zapas żółtego sera oraz wieczorny wiatr zagonił mnie do kuchni. Ciasteczka są szybkie w wykonaniu i takie samo szybkie do jedzenia. Pyszne, gdy są jeszcze ciepłe.

pociecha

30 dag mąki
2 żółtka
1/8 l śmietany
1/2 kostki masła
5 dag roztopionego masła
20 dag startego żółtego sera

Mąkę wsypujemy do miski i w środku robimy wgłębienie. Dodajemy żółtka i śmietanę. Masło strugamy na tarce. Wszystkie składniki siekamy nożem i zagniatamy elastyczne, dość rzadkie ciasto. Dzielimy je na pół i rozciągamy na dwóch natłuszczonych blachach. Robimy to od razu na blasze, a ciasto ma być tak cienkie, by prześwitywał jej spód. Smarujemy z wierzchu roztopionym masłem i posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Gorące jeszcze ciasto kroimy na kwadraty (na blaszce) i dopiero ostudzone zdejmujemy.

niedziela, 13 czerwca 2010
Ciasteczka topione

Te ciasteczka swoją nazwę zawdzięczają sposobowi przygotowania, bowiem całą noc topi się je w misce z zimną wodą. W smaku przypominają krakersy, więc są idealną przekąską do piwa. Do tego są tak kruche, że same rozpływają się w ustach. A kimnek to dla mnie smak dzieciństwa i kuchni mojej babci.

ciasteczka

25 dag mąki
25 dag masła
3 dag drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
kminek do posypania

Mąkę siekamy z masłem i dobrze pokruszonymi drożdżami. Zagniatamy ciasto i formujemy kulę, którą zawijamy w ściereczkę i wkładamy do dużego garnka z zimną wodą. Niech tak poleży do następnego dnia. Nazajutrz ciasto wykładamy na stolnicę dobrze posypaną mąką, dodajemy do ciasta sól i cukier, lekko wyrabiamy i wałkujemy na grubość 0,5 cm. Foremką wykrawamy ciasteczka, posypujemy kminkiem i pieczemy w temperaturze 200 st. C na złoty kolor.

czwartek, 11 marca 2010
Jajka po florentyńsku

Na co dzień nie mam czasu na wyszukane, leniwe śniadanie. Zazwyczaj łapię w biegu jakąś kanapkę między malowaniem jednego a drugiego oka. Dziś jednak nie musiałam się nigdzie spieszyć. Mogłam więc sobie pozwolić na prawdziwie królewską ucztę.

jajka

Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
100 g mrożonego szpinaku w liściach
4 jajka
4 kromki chleba tostowego
4 grube plasty szynki
sól
pieprz
ząbek czosnku
tłuszcz do smażenia
Fix rozmieszać w 300 ml zimnej wody i ciągle mieszając gotować 8 minut. Po rozmrożeniu szpinak poddusić z łyżką margaryny i roztartym ząbkiem czosnku przez 5 min. Szynkę podsmażyć z obu stron. Pieczywo podgrzać w piekarniku lub tosterze. Usmażyć jajka sadzone, tak aby żółtko pozostało półpłynne. Na tostach układać kolejno plaster szynki, łyżkę szpinaku, łyżkę Fixu, a na koniec usmażone jajko. Wierzch ponownie polać sosem serowym.
Przepis oczywiście zaczerpnęłam z opakowania owego Fixu. :)
poniedziałek, 15 lutego 2010
Placuszki z brokułów i serka Almette

Uwielbiam wszelkie tego rodzaju placuszki. To zawsze szybki i ciekawy sposób na obiad. Te mają lekko zielonkawy kolor, co jest zasługą brokuła. To moje ulubione warzywo, które pokochałam odkąd pierwszy raz pojawiło się na stole w moim rodzinnym domu.

placuszki
2 opakowania serka Almette z pomidorami
1 brokuł
15 dag mąki
2 jajka
sól
pieprz
olej
szczypta proszku do pieczenia

Brokuły zalać wrzątkiem i odstawić. Po 5 minutach odcedzić, oszuszyć i zmiksować z serkiem Almette. Dodać mąkę, jajka i proszek do pieczenia, sól i pieprz. Wymieszać. Z powstałej masy usmażyć średniej wielkości placuszki. Serwować na ciepło lub zimno.

środa, 02 grudnia 2009
Zapiekanki z sosem pomidorowo-mięsnym

To danie z rodzaju takich na szybko. Kiedy goście dzwonią, że będą za godzinę lub pół. Wtedy bez zbędnego bałaganu w kuchni można ich zaskoczyć czymś smacznym. Albo kiedy zostaje nam jeszcze mnóstwo sosu od spaghetti, a w domu nikt nie może patrzeć już na makaron.

Zapiekanki

fix Spaghetti Bolognese Knorr
300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
200 g sera mozarella
3 średnie bagietki
oregano


Przygotować fix z mielonym mięsem według przepisu podstawowego, używając 300 g mięsa. Bagietki przekroić wzdłuż na pół i podzielić na mniejsze ok. 10 cm kromki. Gęsty, pomidorowo-mięsny sos rozłożyć równomiernie na bagietkach i przykryć plasterkami sera. Zapiekać 5 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. Gorące zapiekanki oprószyć świeżym lub suszonym oregano.

Durszlak.pl