czwartek, 04 listopada 2010
Sałatka fasolowa z kiełbasą

To jedna z takich sałatek, które szybko się robią i równie szybko znikają. Idealna, gdy nagle zwalą się goście i trzeba na szybko zaimprowizować jakąś kolację, bo nie wymaga długiego przygotowania składników. A dymka w sałatce nadaje jej ciekawy, świeży smak.

sałatkafasol

1 puszka białej fasoli
1 czerwona papryka
pęczek dymki
20 dag pomidorów
15 dag kiełbasy
sos paprykowy w proszku
3 łyżki oleju

Fasolkę odsączyć. Oczyścić i umyć warzywa. Pokroić paprykę, dymkę i pomidory. Kiełbasę obrać i pokroić. Mieszankę paprykową rozprowadzić wodą i olejem, doprawić solą.

sobota, 20 lutego 2010
Sałatka z matiasów i zielonego groszku

Wywołałam temat śledzi, więc czas jemu sprostać. Lubię ich smak w sałatkach, jednak staram się, by nie były tradycyjne, pełne ziemniaków i majonezu. Tak bawiąc się smakami, stworzyłam coś nowego, o dość ciekawym smaku.

salatka

1 puszka zielonego groszku
4 filety z matiasów
1 średni ziemniak
2 jajka ugotowane na twardo
pomidorki koktajlowe
200 ml majonezu jogurtowego
15 g musztardy dijon
pokrojony szczypiorek
sok z cytryny
sól
pieprz

Filety z matiasów pokroić w cienkie paseczki. Umyty szczoteczką ziemniak ugotować ze skórką. Zimnego ziemniaka i jaja obrać, pokroić w kostkę. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Z majonezu, musztardy oraz szczypiorku przygotować dressing i doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki połączyć z zielonym groszkiem. Wymieszać i doprawić do smaku.

sledz

czwartek, 31 grudnia 2009
Muszelki serowo-makowe z kurczakiem na liściach sałaty

Z sylwestrowymi daniami jest tak, że powinny być na swój sposób wyjątkowe, aby nowy rok też był taki. Sięgamy po nowe smaki, aby wraz z nadchodzącym rokiem przyszło nowe... lepsze... I tą właśnie potrawą chciałam wam życzyć Szczęśliwego Nowego Roku!

muszle

 

1 duża pierś z kurczaka
2 opakowania serka śmietankowego Almette
15 sztuk makaronu „duża muszelka”
1/2 szklanki maku
bukiet sałat
10 pomidorków koktajlowych
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka świeżego tymianku
3 łyżki miodu
3 łyżki oliwy extra virgin
sól
pieprz
 
Pierś z kurczaka lekko rozbić i zalać marynatą z soku cytrynowego, miodu, oliwy, tymianku, 2 łyżek maku i odstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie ugotować makaron aldente.
Mięso po wyjęciu z marynaty upiec na grillu w temp. 180 stopni (ok. 20 minut). Serek Almette śmietankowy wymieszać z pozostałym makiem i wypełnić nim muszelki.
Na półmisku wyłożyć sałaty, cząsteczki pomidorków koktajlowych i pokrojoną pierś z kurczaka.


Durszlak.pl