sobota, 23 kwietnia 2011
Pieczeń wieprzowa z owocami

Suszone owoce kojarzą się głównie z Bożym Narodzeniem...  bo kompot z suszonych owoców, makiełki, bakalie... Ja jednak dziś proponuję danie, które doskonale pasuje do świątecznego, uroczystego obiadu o każdej porze roku. I tym uroczystym, wyjątkowym akcentem życzę Wam wszystkim Wesołych Świąt.

pieczen

1,5 kg wieprzowiny na pieczeń (szynki lub łopatki)
50 dag mieszanych suszonych owoców
1 pęczek włoszczyzny
2 cebule
2 listki laurowe
1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
sól
biały pieprz
4 jagody jałowca

Starannie umyć i oczyścić włoszczyznę, pokroić na niezbyt duże kawałki. Obrać i umyć cebulę, pokroić na ćwiartki. Opłukać, a następnie osuszyć wieprzowinę. Natrzeć mięso solą i białym pieprzem, ułożyć na blaszce piekarnika. Dodać włoszczyznę i cebulę, wrzucić listki laurowe, łyżeczkę ziarenek czarnego pieprzu oraz jagody jałowca. Wstawić blachę do dobrze nagrzaneego piekarnika, piec mięso około 2,5 godziny w temperaturze 200 st. C. W trakcie pieczenia polewać składniki wodą (do 2 szklanek) oraz tworzącym się sosem. Dokładnie opłukać suszone owoce. Na pół godziny przed końcem pieczenia zdjąć z blachy włoszczyznę, włożyć suszone owoce. W razie potrzeby podlać wieprzowinę jeszcze około 0,5 szklanki wody lub - jeśli chcemy, by pieczeń była wytrwaniejsza, a przy tym bardziej smaczna - tą samą ilością białego wina. Posypać solą oraz pieprzem. Gdy mięso będzie dostatecznie miękkie, wyjąć na duży, podgrzany półmisek, a następnie pokroić w skośne plastry w poprzek włókien. Polać sosem z pieczenia, obłożyć półmisek owocami.

sobota, 23 stycznia 2010
Wieprzowina aromatyzowana ogórkami kwaszonymi

Nie wiem, czy macie podobnie, ale odkąd za oknem panują syberyskie mrozy, jestem ciągle głodna. I choć mięso na co dzień nie króluje w moim menu, teraz mój organizm zaczął się go domagać. A żeby było zdrowo, dorzuciłam warzywa.

wieprzowina
1 opakowanie mrożonki Zupa Ogórkowa
1 łyżka oliwy z oliwek
70 dag łopatki wieprzowej
2 łyżki smalcu
3 łyżki mąki do oprószania zrazów
1 duża cebula
sól
pieprz czarny świeżo mielony

Łopatkę wieprzową kroimy w cienkie plastry i lekko rozklepujemy. Solimy, posypujemy pieprzem i oprószamy mąką. Smażymy na rozgrzanym smalcu na lekko złoty kolor z dwóch stron. Mięso przekładamy do płaskiego rondla. Na pateli, po smażeniu mięsa, samżymy cebulę pokrojoną w "piórka". Usmażoną cebulę dodajemy do mięsa. Całość zalewamy wodą do połowy wysokości mięsa. Dusimy do miękkości. Jeśli jest to konieczne, sos doprawiamy solą oraz pieprzem. Mrożonkę (bez rozmrażania) smażymy na oliwie przez około 5-7 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy na talerz i podajemy z mięsem w sosie.

Durszlak.pl