niedziela, 20 marca 2011
Zielone spaghetti

Szpinak ma to do siebie, że jedni go lubią, inni nienawidzą. Ja odkryłam go dopiero niedawno i pokochałam od pierwszego kęsa. Cała bowiem sztuka to odpowiednie przyprawienie szpinaku, by nie przypominał breji, jaką serwowano mi w przedszkolu. A to danie, to pomysł na szybki, smaczny i zdrowy obiad.

makaron

250 g szpinaku
300 g makaronu grube nitki
200 g śmietany 18 %
1 duża cebula
5 ząbków czosnku
sól
pieprz

Gotujemy makaron. W tym czasie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, do której wyciskamy czosnek. Szpinak płuczemy, osuszamy, rwiemy na cząstki i wrzucamy na patelnię. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Dodajemy śmietanę, sól i pieprz do smaku. Następnie mieszamy z makaronem i gotowe.

sobota, 27 lutego 2010
Spaghetti z warzywami

Pierwsze oznaki wiosny za oknem zawsze sprawiają, że mój organizm po ciężkiej, zimowej kuchni domaga się czegoś lekkiego i bardzo zdrowego. Co prawda o warzywa pozbawione konserwantów i całej tej chemii strasznie trudno, jednak wizyta w supermarkecie zainspirowała mnie do dzisiejszego obiadu.

spaghetti

250 g spaghetti
3 różnokolorowe papryki
1 por
1/2 selera
3 ząbki czosnku
3/4 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy z oliwek
pęczek natki pietruszki
sól
pieprz

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Wszystkie warzywa umyć, oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Na patelni podsmażyć czosnek z warzywami i dodać bulion. Dusić chwilę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać makaron i posiekaną natkę pietruszki.

niedziela, 07 lutego 2010
Tuńczyk w gnieździe

Uwielbiam makaron. W każdej postaci i z każdym niemal dodatkiem. Na słodko, na ostro, z warzywami, z mięsem. Bo tak naprawdę bolognese to najnudniejsze, co można zrobić z makaronu. A dziś miałam ochotę na rybę...

tunczyk

400 g makaronu gniazda nitki
300 ml śmietany UHT
4 ząbki czosnku
300 g tuńczyka w sosie własnym
2 pomidory
pęczek natki pietruszki
pieprz 

Czosnek drobno posiekać posypując go solą. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i również drobno posiekać. Makaron ugotować al dente, tak aby gniazda zachowały swoją formę. Śmietanę rozgrzać na patelni, dodać czosnek i po dwóch minutach odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka. Przyprawić pieprzem. Gotować kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Ugotowane gniazda przełożyć na patelnię i gotować przez 2 minuty polewając je sosem. Danie wyłożyć na talerz, posypać posiekaną natką pietruszki. Przyprawić pieprzem.
Durszlak.pl