sobota, 23 października 2010
Kurczak po koreańsku

Uwielbiam dania z kurczaka za to, że można robić je na tysiąc sposobów - na słodko, ostro, słodko-kwaśno, słodko-ostro i jak się tylko zamarzy. Kurczak jest dość odporny na wszelkie eksperymenty, więc cokolwiek sobie wymyślimy, możemy być pewni, że będzie jadalne. Oczywiście o ile fantazja kucharza za bardzo nie poniesie. Dziś proponuję więc kurczaka trochę inaczej...

kurczakpokoreansku

40 dag filetów z kurczaka
40 dag porów
2 czerwone strączki chili
2 łyżki oleju
sól
słodka papryka w proszku
1 kubek (20 dag) bitej śmietany
1 puszka moreli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
plastry cytryny do przybrania

Filety z kurczaka umyć, osączyć, pokroić na małe kawałki. Pory oczyścić, umyć i pokroić na kawałki w poprzek. Jeden strączek chili pokroić wzdłuż, usunąć pestki i drobno posiekać. Olej rozgrzać na patelni. Podsmażyć na nim mięso. Dodać posiekaną chili, krótko smażyć. Doprawić solą i słodką papryką. Pory połączyć z produktami na patelni i krótko smażyć. Dodać 1/4 litra wody i śmietanę. Gotować na dużym ogniu około 5 minut. Morele osączyć, zebrać sok, owoce pokroić w krążki. Zagęszczacz lub rozrobioną odrobiną wody mąkę ziemniaczaną dodać na patelnię, zagotować. Zagrzać w tym owoce. Wszystko jeszcze raz posolić, przyprawić do smaku sokiem z moreli i cytryny. Podawać z plasterkami cytryny i posiekaną chili. Smakuje dobrze ze świeżymi bagietkami.

niedziela, 22 sierpnia 2010
Filety z indyka z pieczarkami

Uwielbiam połączenie drobiu i pieczarek. Tym razem zamiast standardowych filetów z kurczaka sięgnęłam jednak po filet z indyka. Podobno zdrowsze. Do tego delikatny śmietanowy sos z aromatem białego wina. Obiad idealny.

indyk

2 torebki ryżu
4 filety z indyka (ok. 100 g każdy)
50 dag pieczarek
200 ml białego wina
200 ml śmietany
3 cebule szalotki
40 g masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 kubek bulionu z kurczaka
2 łyżeczki posiekanej pietruszki
sól
pieprz

Rozpuścić masło na patelni i podsmażyć na nim filety, aż nabiorą złotego koloru. Zdjąć filety z patelni i na pozostałym tłuszczu zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Ponownie włożyć filety z indyka na patelnię. Podlać białym winem, dodać kubek rosołu z kurczaka i gotować 10 minut na małym ogniu. Umyte pieczarki pokroić w plasterki. Usmażyć je na 2 łyzkach oliwy. Do filetów z indyka dodać śmietanę, usmażone pieczarki, posiekaną pietruszkę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować przez kilka minut. Podawać na ciepło z ryżem.

wtorek, 27 lipca 2010
Kurczak z zapiekanymi pomidorami
Jak już wielokrotnie podkreślałam, kurczak to moje ulubione mięso. Może dlatego, że jest bardzo szybki do przygotowania, a do tego doskonale łączy się z różnymi smakami. Dziś - jako, że sezon pomidorowy nabiera rozpędu - kurczak w połączeniu z pomidorami.

kurczak

8 udek kurczaka
30 dag tłustego twarożku
6 średnich pomidorów
1 mały jogurt naturalny
10 dag białego pieczywa
1/2 szklanki oliwy
1 pęczek natki pietruszki
5 dag żółtgo sera
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
sól
pieprz
słodka papryka

Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Natkę opłukać. Połowę posiekać, wymieszać z łyżeczką ziół prowansalskich, solą, pieprzem i słodką papryką. Połączyć z 1/2 szklanki oliwy. Włożyć mięso do przygotowanej ziołowej mieszanki, marynować pod przykryciem około 3 godzin.
Odciąć skórkę z chleba, miąższ pokruszyć. Wymieszać z utartym żółtym serem i resztą ziół prowansalskich, doprawić masę pieprzem.
Pomidory umyć, pokroić na połówki. Rozłożyć masę serową, posypać utartym tłuszczem.
Ułożyć na blaszce porcje kurczaka, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec pół godziny w temperaturze 200 st. C. Po 15 minutach umieścić na blasze pomidory. Posmarować kurczaka tłuszczem z pieczenia.
Obrać czosnek, przecisnąć przez praskę. Wymieszać dobrze roztarty twarożek z jogurtem i czosnkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podawać twarożek do upieczonego kurczaka.
wtorek, 18 maja 2010
Pachnące udka

Uwielbiam zioła. W mojej kuchni używam niewiele soli, bo uważam, że jej nadużywanie zabija prawdziwy smak dań. Wszelkie dania staram się doprawiać aromatem ziół właśnie. Takie właśnie są te udka. Delikatne, aromatyczne, pachnące. A do tego dość szybkie do zrobienia.

udka

6 udek kurcząt
1 ząbek czosnku
mała gałązka rozmarynu
1/2 pęczka tymianku
bazylia
sól
pieprz
słodka papryka
1 łyżka oliwy
15 dag szalotki
50 dag pomidorów
7,5 dag czarnych oliwek

Czosnek obrać i drobno pokroić. Udko opłukać, osuszyć i obluzować skórę. Igiełki rozmarynu, połowę listków tymianku, bazylię oraz czosnek włożyć pod skórę. Mięso przyprawić solą, pieprzem i papryką. Ułożyć na posmarowanej olejem blasze. Szalotki obrać, przekroić na połówki i dodać do mięsa. Piec w piekarniku 25-30 minut. Pomidory umyć, przeciąć na pół i na 10 minut przed wyjęciem mięsa z piekarnika dołożyć wraz z oliwkami do udek. Posypać pozostałymi ziołami. Najlepiej smakują z bagietką, ryżem lub młodymi ziemniakami.

poniedziałek, 15 marca 2010
Kurczak z ryżem

Jeśli chodzi o mięsa, zdecydowanie upodobałam sobie kurczaki. Moi znajomi nie mają wątpliwości, gdy wychodzimy coś zjeść na mieście, jaki będzie mój wybór. W domu też na moim talerzu najczęściej ląduje właśnie kurczak.

kurczak

1 opakowanie ryżu
2 filety z kurczaka (może być też indyk)
2 średnie papryki
1 kostka rosołowa
łyżka mąki
łyżka oleju
sól
pieprz
papryka

Pokroić kurczaka w paski. Do torebki foliowej wsypać mąkę i przyprawy, a następnie wrzucić do niej kawałki kurczaka. Całość wstrząsnąć tak, żeby kurczak dokładnie się obtoczył. Kurczaka smażyć na rozgrzanym oleju. Paprykę pokroić w paski i dodać do przyrumienionego kurczaka. Następnie podsmażyć wszystkie składniki i dodać do nich rozpuszczoną w 100 ml wody kostkę rosołową. Całość dusić do wyparowania wywaru. Doprawić do smaku przyprawami. Podawać z ryżem.

Durszlak.pl