poniedziałek, 09 sierpnia 2010
Kotlety wołowe z papryką

Sezon paprykowy wykorzystuję ostatnio ile się da. Leczo, sałatki, faszerowane papryki... aż w końcu przyszedł czas na paprykę grillowaną. A do tego pyszne wołowe mięso w ziołach - żeby było zdrowo i bez tłuszczu, również z grilla. Za to właśnie kocham smaki lata.

kotlety

1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 żółta papryka
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 pomidory
sól
pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
4 kotlety wołowe
majeranek
tymianek
oregano

Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w cząstki. Obrać cebulę i czosnek, umyć pomidory. Pomidory i ceblę pokroić w słupki. Warzywa ułożyć na dużym kawałku folii aluminiowej. Przyprawić solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem, skropić 2 łyżkami oleju. Folię zawiązać szczelnie i włożyć na 10 minut do piekarnika. Kotlety wołowe posmarować pozostałym olejem. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Upiec na grillu.

środa, 02 czerwca 2010
Sztuka mięsa w sosie jałowcowym

Upolowałam dzisiaj piękną porcję mięsa. Postanowiłam więc, że długi weekend rozpocznę smakowitym obiadem. Wyszło znakomicie. Wypieczone, soczyste mięso, aromatyczny sos i brukselka, której nienawidziłam w dzieciństwie, a którą teraz uwielbiam. Taki obiad sprawdzi się nawet przy wyjątkowej okazji. A serduszko z mięsa wyszło mi całkiem przypadkiem. Pewnie dlatego, że podczas gotowania myślałam o kimś wyjątkowym.

jalowiec

1 kg wołowego na pieczeń
75 dag brukselki
1 pęczek włoszczyzny
10 dag śmietany kremówki
1 szklanka czerwonego wina
1 szklanka rosołu
4 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 jagody jałowca
sól
pieprz
natka pietruszki do dekoracji

Mięso umyć, natrzeć solą i pieprzem. Umyć włoszczyznę, drobno pokroić. Rozgrzać olej w brytfance, podsmażyć mięso ze wszystkich stron. Dodać koncentrat pomidorowy. Włożyć włoszczyznę, podsmażyć. Podlać rosołem i winem, zagotować. Piec godzinę i 45 minut w piekarniku o temperaturze 200 st. C. Oszczyścić i umyć brukselkę. Gotować 20 minut w osolonej wodzie. Wyjąć mięso z brytfanki, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Przecedzić wywar do garnka, gotować chwilę na dużym ogniu. Roztłuc w moździeżu jagody jałowca. Ubić śmietanę. Dodać do wywaru 2,5 łyżki tłuszczu, wymieszać. Wsypać pokruszone jagody, dodać śmietanę, ponownie rozmieszać. Doprawić solą i pieprzem. Pokroić mięso w plastry. Ułożyć na półmisku z brukselką, udekorować natką. Podawać z gotowanymi ziemniakami.

niedziela, 25 kwietnia 2010
Sztuka mięsa w sosie chrzanowym

Mięsa na moim stole nie pojawiają się zbyt często. Tym razem skusiła mnie jednak piękna wołowina, którą wypatrzyłam w sklepie. Jest ugotowana, nie upieczona, co pewnie nie wszystkim odpowiada, za to sos chrzanowy, który jest dodatkiem, jest nieziemski.

mieso

6 szklanek rosołu z jarzyn
0,5 kg wołowiny
0,5 kg ziemniaków
0,5 kg porów
0,5 kg marchwi
1 jajo
2 płaskie łyżki masła lub margaryny
2/3 szklanki mleka
20 dag śmietany kremówki
po 1 pęczku natki pietruszki, szczypiorku, melisy
0,5 łyżki tartego chrzanu
sól
pieprz

Zagotować rosół z jarzyn. Mięso umyć, osuszyć, włożyć do zupy, gotować 2 godziny. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Pory oczyścić, umyć i pokroić na kawałki 4 cm. Marchewki obrać, pokroić, umyć. Ziemniaki dodać do mięsa ok. 20 minut przed końcem gotowania. Przygotowane jarzyny dodać 10 minut przed końcem gotowania. Doprawić solą i pieprzem. Ugotować jajko na twardo, pokroić w kostkę. Tłuszcz rozgrzać, przesmażyć na nim mąkę na złoty kolor. Mieszając dodać mleko, śmietanę i 1 szklankę wywaru z mięsa. Sos gotować 10 minut na małym ogniu. Zioła umyć, posiekać i dodać do sosu. Doprawić solą, pieprzem i chrzanem. Na półmisku rozłożyć jarzyny. Mięso pokroić w plastry, ułożyć na jarzynach i polać sosem. Posypać posiekanym jajkiem.

Durszlak.pl