poniedziałek, 06 grudnia 2010
Pieczone ziemniaki z makrelą
To jedno z tych prostych dań jednogarnkowych, które można zrobić na szybki obiad, gdy nie ma pomysłu. Pieczone ziemniaki, cebulka, a do tego wędzona makrela, sprawiają, że po kuchni rozchodzi się piękny zapach. Dla podkreślenia smaku prosty sos chrzanowy i czego chcieć więcej... Obiad gotowy.

ziemniaki

1 wędzona makrela (ok. 35 dag)
10 średnich ziemniaków
30 dag mrożonego groszku
15 dag gęstej kwaśnej śmietany
4 dag wędzonego boczku
2 średnie cebule
3 łyżki margaryny
2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz

Obrać cebulę, pokroić w krążki. Pokroić boczek w cienkie paski. Obrać i umyć ziemniaki, pokroić wzdłuż na ćwiartki. Rozgrzać na patelni margarynę, podsmażyć boczek. Wrzucić ziemniaki i cebulę, smażyć razem jeszcze 10 minut. Zdjąć z makreli skórę, usunąć kręgosłup i ości. Podzielić rybę na mniejsze kawałki. Wrzucić groszek do ziemniaków, wsypać łyżeczkę majeranku. Smażyć razem jeszcze 6 minut, stale mieszając. Wyłożyć rybę na patelnię, podgrzać z boczkiem i warzywami. Na sos: dodać do śmietany łyżeczkę chrzanu, dokładnie wymieszać. Wyjąć przygotowane danie na podgrzany półmisek. Sos śmietanowo-chrzanowy podawać w osobnym naczyniu. Smak pieczonych ziemniaków z makrelą najlepiej podkreśli dobrze schłodzone piwo.
poniedziałek, 14 czerwca 2010
Smażone ziemniaki z warzywami

Kiedy na dworze jest ciepło, uwielbiam jeść posiłki na świeżym powietrzu. Jest słońce, które gładzi moją twarz, zapach świeżo skoszonej trawy i cisza, która koi uszy. Kiedy jest upalnie, nie lubię gotować obiadów z rozmachem i parować się w kuchni. Wtedy wybieram potrawy jednogarnkowe. Są szybkie w przygotowaniu, smaczne, idealne... Takie właśnie jest to danie.

smazone

75 dag ziemniaków
20 dag kabanosów
30 dag pomidorów
1 cebula
2 łyżki oleju
pęczek świeżej włoszczyzny lub 30 dag mrożonej
sól
pieprz
4 jajka
1 pęczek natki pietruszki

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kabanosy pokroić w cienkie plastry, pomidory - w ósemki, cebulę - w kostkę. Ziemniaki smażyć na gorącym oleju przez 10 minut. Dodawać kolejno pokrojone kabanosy, cebulę oraz warzywa i smażyć całość przez dalsze 5 minut. Wrzucić pomidory, doprawić do smaku. Do warzyw wbić jajka, nie mieszać, dopóki lekko się nie zetną. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Durszlak.pl